Subtraktion Subtrahera Substantiv

Var inne på kusin Emmies blogg där hon berättar om sin olust till matematik då den inte vill som hon vill. Känner igen det där!

Kände även igen mig i den serie-stripe (heter det så förresten?) som hon lagt in. Är så fräck att jag lånar den och lägger den här eftersom det är så man känner sig då man som lärare för hundrade gången pratar om subtraktion och subtrahera med sina elever och de då glatt svarar: "namn på ting"


Timmen Är Slagen

Dags att avslöja svaret på vitsarna/gåtorna från igår!

1. Vad kallas en person som köper en katt?
2. Vad kallas det när pensionärer är ute och promenerar?

Det är ju inte så att förslagen har haglat in precis. Dock har ett helt korrekt svar ramlat in, och det är Tobbe på Litografen som har gissat helt rätt på fråga 1!!!!

SVAR PÅ 1:AN:  MISSHANDLARE

Du är för duktig Tobbe! Är det så att Boris m.fl. inte redan vet vilken klippa de har på tryckeriet så har de blivit varse om det nu! Tyvärr har jag inget pris att dela ut, men en blogg är ju global och du är den ende, DEN ENDE, i hela världen som svarat rätt, och bara det är ju helt otroligt! Som vi brukar säga i skolan till barnen: Du har vunnit ÄRAN!

För att övergå till fråga 2, som ingen i hela detta globala samfund ens gissat på, så är svaret där väldigt kul (enligt min smak i alla fall).

SVAR PÅ 2:AN:   ANTIKRUNDAN



Är det inte fantastiskt så säg?! Tack Filip som gav mig dessa två gåtor att förgylla min blogg med!

DAGENS HISS:  Tobbe på Litografen
DAGENS DISS: Spinningcyklar med uppåtstående sadel - AAAAAAAJ!


Suck...


Känns som om det var en halv evighet sedan man grillade och njöt av sommaren.
Speciellt en dag som den här; grått och regnet bara strilar.
Ja ja, sommaren kommer nästa år igen.
Får njuta av hösten i stället.
Tända ljus, en filt, en bra bok och en mugg med te är inte heller fy skam!

Kanske Någon Som Undrar...

... hur det gick med de här små tingestarna ?
Inte? Då berättar jag i alla fall att de är BORTA!
Simsalabim, Hokus Pokus! Tror bestämt att jag ska kalla mig Marlen Labero i fortsättningen!

Roliga Timmen

1. Vad kallas en person som köper en katt?
2. Vad kallas det när pensionärer är ute och promenerar?

Ja, följande två små gåtor/vitsar fick jag fundera på i torsdags då en kille i min klass fyrade av dem i bussen på vägen hem från Hemskunskapslektionen (JO, jag håller faktiskt i HEMKUNSKAPS-lektioner. Ska skriva om detta fantastiska faktum i ett senare inlägg...). Nej, efter många minuters funderande fick jag ge mig. Jag kunde inte komma på svaret på dessa små mysterier.

Kan du? Ta nu i och tänk och ge mig två klipska svar senast i morgon kväll (22/9) klockan 20.00!!!


11 MINUTER!!!

Ja, så lååååång tid tar det från det att jag sätter på min dator på ON-knappen till dess att jag kan använda den!
Är det rimligt? Ska det vara så? Drygt är det i alla fall...

En Snäll Farbror...


...är min farbror Werner!
Han är nybliven pensionär.
Han är nybliven morfar.
Han älskar salt.
Han har inte mycket lugg.
Han ser numera som en falk.
Han gillar att fotografera och gör det bra!
Han får inte ofta själv vara på bild.
Så just idag får han en egen plats i blogg-världen!
Idag fyller han år.
GRATTIS!


Fattar De Andra, Eller?

De dör verkligen av den där magiska blandningen! Just nu har jag två glas med den gula sörjan utplacerade i lägenheten och faktiskt ligger där små bananaflies i plurret-döda! Gött!
Men nu verkar hela företaget ha hamnat i ett "dödläge" för det har inte blivit så många fler döingar sedan sist jag kollade. De dödas släktingar sitter nu på kanten av glasen och liksom studerar sina döda polare. De verkar inte bege sig ner mot ytan... Kan det vara så att de nu fattar att det är fara å färde då man når ytan? Kan någon av de redan döda innan de drog sitt sista andetag och tog sitt sista vingslag ha ropat:
FARA! Här dör man! Kom inte hit! 
Eller är det så att de kvarvarande förstår att man dör där nere... Kan bananaflies tänka? Kann di vau säu djävlia?

Pang Bom Krasch Örk

Ja nu sitter väl min stackars granne inne hos sig och undrar vad i hela fridens namn som händer här. Jo det är jakt! Jakt som i bästa fall slutar med ond bråd död och kaskader av blod! Kaskader är kanske att överdriva för blodutgjutelsen slutar oftast i blodpölar i storleken 2 mm i diameter, kanske 2,5... Men döden ska de dö! Jag gillar inte blodfläckarna men ibland kan de inte undvikas. Men de j-arna vill ju ibland inte kola vippen av ett lätt slag så då får man ta i, och då blir det de här 2 mm-fläckarna.
Vad pratar vi nu om då? Jo, de här:

BANANFLUGOR!

De har nu invaderat min lägenhet och de är äckliga, de är många och de är numera i alla rum, inte bara i köket! Jag tror jag har dödat 50 stycken under förmiddagen men ändå sitter de än här, än där och susar förbi mina ögon som om de vill retas och utmana ödet. Nu har jag dock tagit reda på fakta så nu blir det andra bullar:


INFO FRÅN ANTICIMEX HEMSIDA:

Nu är tiden inne för att njuta frukterna av sommarens blomning. Men det finns andra som delar vårt fruktfat - nämligen småflugor av släktet Drosophila. (Ja, jag har då INTE bjudit in dem till mitt fruktfat. Alltså är de inbrottstjuvar-brottslingar som ska sättas dit!)De små, bara ett par mm stora flugorna svirrar kring frukterna i jakten på surnande fruktsaft. Flugorna har flera namn - fruktflugor, ättiksflugor eller bananflugor. (Även kallade små jävlar, äckel och inkräktare!)

Benämningen ättiksfluga är bra eftersom det är den surnande fruktsaften som är attraktiv. (Vad då surnande fruktsaft? Jag har fina goda färska frukter här. Inget SURT så dra små äckliga kryp!)Flugorna förökar sig i resterna av vår fruktmåltid, gamla äppelskrottar, fruktskal och övermogen frukt. (Åh va jätteäckligt! Har de små krypen sex här hemma också!? UUUUUUUT UR MITT HEM!!!!!)
De förökar sig otroligt snabbt. (NÄHÄ!?)En ny generation ättiksflugor kommer till världen på en vecka, och varje hona lägger 500 ägg. (Läste en artikel i dagens Aftonbladet om att alla inte borde få skaffa barn. Gäller detta även inom bananflugevärlden!!??) 

Hur håller vi flugorna borta? (Ska man egentligen behöva fundera över det om man inte bjudit in dem?)
Var noga med att kasta fruktavfall i slutna påsar och håll frukterna i skålen fria från övermogen, ruttnande frukt. Spara inte påsar med packad frukt - de undre saftar av sig och ruttnar. Lägg istället ut dem på plant torrt underlag. Kasta aldrig fruktrester i papperskorgen, eftersom den kanske töms mer sällan. (Var ska man då slänga det? Man borde få slänga vad man vill i sina egna sopor utan att få oönskat besök. Tillhör inte det våra mänskliga rättigheter kanske?)

Tips:
Prova att blanda till 2 delar vinäger, 1 del sirap och 1 droppe diskmedel (utan ammoniak) i en liten flaska eller dylikt. Blandningen lockar till sig fruktflugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där.
(Är det riktigt riktigt säkert de'? I så fall ska jag genast avbryta min jakt och fixa denna magiska blandning. Den största anledningen till att bli av med dem just nu är nog att jag hatar tanken på att det utövas sexuell aktivitet här inne utan mitt deltagande. DET känns obehagligt på något vis....)


SO WISH ME GOOD LUCK!!!!!

DAGENS DISS: Surprise;) Bananflugor
DAGENS HISS: Septembersolen


Andra Bullar

Visst är det skillnad på bullar och bullar? Just nu är de flesta bageri här omkring inget att hänga i julgranen då det gäller (mat)bullar. Bullarna är så där svampiga och luftiga som köpebullar kan vara. Nej, jag vill ha fasta bullar som ändå är mjuka men som har ett lite frasigt, knaprigt yttre. Som hembakade bullar du vet! Varför gör inte bagerien sådana? De bakar ju "hemma" liksom...

Ett tag bodde jag i Helsingborg och där fanns ett bageri/konditori vid namn Börjes konditori. Åh vilka bullar de hade! De var verkligen som hembakade. Mums! All heder åt det lilla personliga konditoriet! I miss it!

Idag svängde jag inom en större ICA-butik här i staden för jag behövde en liter mjölk. Strosade på brödavdelningen för att köpa något litet att sätta i mig innan spinningpasset vid 17-tiden. Hittar då, i butikens bake off-skåp, en bulle som ser megagod och hembakad ut. Kostade minsann 7.50 men jag tog den ändå. De e ju freda liksom;) Bullen var fantastisk i konsistens och grundsmak men sen hade någon kommit på att lägga i en sådan där konstig krydda. Vete sjutton om det var anis eller fänkål eller någon annan av de där mysitiska "örtkryddorna" eller vad man nu ska kalla dem, men det var INTE till bullens fördel so to say. Synd på en sådan go' liten sak....

Hon Är Tillbaka!

Många äro de dagar då jag loggat in på hennes sida. Många äro de dagar då jag besviket tänkt, åh nej hon har inte skrivit något... Jag som så gärna vill läsa hennes tankar och få veta lite om vad hon gör. Hon skriver bra och man träffar henne sällan så då man läser något som hon skrivit känns det som om man setts på något vis. Hon är ju en av mina absolut största favoriter och dem vill man klart "se mer utav". Och idag, nu äntligen, så fanns hon där igen! Underbart!

Märkligt nog skrev hon om samma sak som jag tänkte ta upp igår, men som jag inte hann. Nämligen det försök man i onsdags skulle genomföra för att återskapa Big Bang. Ja, gör gärna det. Alltså försöket, men låt bli att informera oss "vanliga människor" om att hela jorden eventuellt ska slukas av små svarta hål som försöket resulterar i!!! Klart som korvspad att barn, ungdomar och även vuxna med för den delen, blir helt hispiga och förväntar sig att de snart inte kommer att finnas till längre. Otroligt korkat må jag säga.

Vetenskapsmännen strålar nu av lycka för försöket gick bra och den sk partikelstrålen uppförde sig exakt så som de hade förväntat sig. Vi "vanliga människor" strålar också av lycka, men av helt andra orsaker, nämligen att vi överlevde!

DAGENS DUBBELHISS: Moas inlägg och att det är FREDAG idag
DAGENS DISS: Kylan som påminner om att hösten är här


9 MILJONER!!!

Är det klokt?
Är det rimligt?
Är han värd det?
Är någon värd det?
Kan man vara värd det?
Vari ligger värdet hos en människa som vi betalar orimliga summor till?

Zlatan tjänar 9 miljoner per månad!!! Hörde det precis på sporten (Magnus ska sova över här i natt så därför är sportkanalen igång. Fattar egentligen inte att min TV inte tappar den kanalen ur minnet, för jag använder verkligen aldrig den.) Jag kunde inte tro att det är sant! Det är orimligt mycket pengar då vissa människor i vår värld, ja i vårt eget land, lever i misär. Herregud vilken snedfördelning!
Jag menar absolut inte att Zlatan som person och idrottsman jämfört med någon annan i samma position inte är värd dessa pengar. Jag kan ingenting om sport men jag undrar om man kan bedöma en människas värde genom ofantliga summor pengar?



Herregud! 9 miljoner!
Nu ska jag gå och lägga mig och räkna får.
Ska se om jag kommer till 9 miljoner....

Kettlebells - Aj Aj Aj!


Dessa tingestar har gett mig en sådan fantastisk träningsvärk!


Hoppas att Jenny också har det för annars vet jag inte vad jag gör med min kropp! Har inte känt så mycket tidigare under dagen, men nu då jag skulle veckla ut mina ben efter soffsittandet så kände jag det EVERYWHERE!!! Roligt att ha testat och säkert en nyttig och bra träningsform men inget jag kommer att fortsätta med tror jag... Har sitt ursprung i Ryssland... Säger väl allt om intensiteten....


Music Music Music

Ich bin eine technischer Idiote!
Var det rätt Sofia? Ja, nu menar jag inte meningens innehåll och innebörd för det är jag fullkomligt medveten om att det är absolut rätt. Jag menade om den tyska grammatiken stämde!? Sofia är en Deutschlehrer av högsta rang så hon VET!

Nu till det tekniska dilemmat; Alla, nu menar jag ALLA, runt omkring mig handhar musik via sina datorer såsom jag kokar fiberhavregrynsgröt i micron varje morgon (och det gör jag ju nästintill i sömne...) HUR GÖR DE? Då jag försöker hoppar låtarna hej vilt mellan bibliotek, mappar och andra ställen. Jag döper dem till ett namn, men i nästa sekund så har de återfått sin gamla benämning typ "Spår 1" och så finns det 15 olika spår 1 i mitt bibliotek!!!!! Vilken är vilken? Ja, då får man börja kolla hur lång låten var och med uteslutningsmetoden urskilja MIN spår1. Aaaarghhhhhh(För att uttrycka mig som Kalle Anka och hans serievänner vid frustration)!!!!!

Nu till slut så ligger låtarna i en mapp och jag väntar med spänning (snarare nervositet) för att se om de ligger kvar där i morgon då jag ska lägga till ännu en låt som jag inte hade tillgång till i kväll. Därefter ska de kopieras till en cd. Märk väl att jag ska lägga till ännu ett spår i morgon... Bara det alltså! Klarar jag det så kan vi radera första meningen i detta inlägg!

Sofia, vad heter "Jag är en teknisk megastjärna"?

DAGENS ELEVATOR: Jag har skrivit ett inlägg
DAGENS DISS: Svåra saker

Sven Olof

Nu är det så att jag är en dag sen... Min farfars födelsedag var igår, den fjärde september. Men igår var jag totalt utslagen p.g.a. en mycket ovälkommen förkylning som gjorde intrång i mitt liv. Så idag får det bli farfars dag här i blogg-världen!

GRATTIS I EFTERSKOTT FARFAR! Äter ni kanske just nu resterna av marängtårtan som farmor bakade till igår? Jag tror att du är den av mina mor- och farföräldrar som tänkte/tänker mest på oss barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Du sa inte så mycket om det, men då du väl sade något eller gjorde något så förstod man att du tänkt igenom det väl och att det verkligen låg en TANKE bakom det. I mångt och mycket är jag nog en aning lik dig...
Jag minns att du ofta sa att det var precis 50 år mellan oss och att vi båda var födda den 4:e. Kanske där likheten frodades...?!

Min Lilla Mormor

Under mitt 37-åriga liv har många människor haft stor betydelse i olika sammanhang för mig. Mina far- och morföräldrar t.ex. och då speciellt min mormor.

Min mormor hette Franze Alfhild Ingeborg och hennes tilltalsnamn var Franze. Det namnet var hon stolt över. Jag kan tänka mig att hon under sin uppväxt fick mycket uppmärksamhet kring sitt namn. Dels var det ovanligt i sig och dels innehöll det ett zäta!

Varför mormor blev speciell för mig vet jag inte men jag tror att det var för att man kunde komma hem till henne och bara vara. Hon gjorde inte så stor affär utav att man kom utan man kunde ta några smörgåsrån med ost på och sätta sig i fåtöljen eller lägga sig i soffan och läsa mammas och mina mostrars gamla serietidningar. Nu när jag tönker efter så har jag läst de där serietidningarna 1000-tals gånger. Jag kunde dem utantill men ändå läste jag dem om och om igen! Framför mig ser jag korgen som de låg i som alltid stod under vardagsrumsfönstret...

Just läsandet var nog den brännande punkten i förhållandet till mormor. Hon liksom jag lärde sig läsa vid 4 års ålder och vi var lika fascinerade av det båda två. Vi kunde sitta i varsin ände av soffan, djupt försjunkna i våra böcker, utan att säga något. Båda visste vi hur känslan var för den andre. Ibland kom morfar in, grymtandes och frustandes, och pockade på vår uppmärksamhet. Någon gång kunde vi bemöda oss med att ge honom en blick, men oftast gjorde vi ingen ansats till att konversera med honom. Han var van...

Många är de gånger man pratat böcker med mormor. Hon var även intresserad av allt som hände i världen och hon höll sig ajour både bland nyheter och bland oss i släkten. Tänk att hon lånade alla Harry Potter-böckerna och läste ut dem på nolltid. Då var allt Moa och Alexander lite chockade! Då vi senast pratade böcker var hon så sugen på att läsa två fortsättningsböcker i en serie. Jag hittade dem på nätet och beställde dem som julklapp åt henne. Den julklappen fick hon aldrig, för mormor försvann så hastigt från oss dagarna innan jul för snart 3 år sedan. Jag har fortfarande svårt att förstå vad som hände den där kvällen. Mormor var ju den friska och pigga bland sina väninnor. Det var hon som skjutsade runt på dem i sin lilla gula bil. Jag saknar dig så mycket mormor... Du försvann alldeles för tidigt. Den enda trösten är att du levde ett friskt liv. Du hade aldrig legat på sjukhus och du fick bo hemma och kunde ta hand om dig själv hela tiden. Jag hoppas så innerligt att du aldrig hann bli rädd och att du inte hade ont lilla mormor...

Idag är det din födelsedag. Jag tänker ofta på dig, men alldeles speciellt en dag som den här. Jag vet att du finns med oss. Du har visat mig det i en dröm. Tänk, vi bestämde att den av oss som "försvann" först skulle "besöka" den andre om det var möjligt. Du gjorde det mormor, på ett mycket försynt sätt i en dröm. Men jag förstod...

Lilla mormor - jag saknar dig så...

Riktigt Söt

Många små underverk föds i vår värld och alla blir de sina föräldrars och familjs små älsklingar. Alla blir de omtyckta som "världens sötaste" och tur är väl det! Alla med  mig vet väl att man inte tycker att allas nyfödda barn är så söta. Egentligen är det ett litet fåtal som man tycker är riktigt söta faktiskt. Men jag måste bara få ropa ut att min kusins lilla Zia är JÄTTESÖT! Hon är så näpen och fin och hennes drag är så rena, ja riktigt söt. Här kommer nu en rolig bild på Zia. Hoppas det är ok med hennes föräldrar att jag har den med här! Tror nämligen att bilden kan höja mungiporna på många i vår omgivning!
SMILE!

I Gatlampans Sken

När jag sitter i mitt vardagsrum efter det att kvällsmörkret lagt sig, ser jag människor promenera, cykla och springa förbi i gatlyktans sken. Ibland ser jag dem men ser dem ändå inte om ni förstår vad jag menar. Jo, jag ser dem men tänker inte mer på det. Reflekterar överhuvudtaget inte över om det var en man eller kvinna, om det var två eller tre stycken. Vid andra tillfällen kan jag tvärtom bli helt begejstrad i personerna av olika anledningar. Det kan t.ex. vara så att de ser mycket ensamma ut. Är de då även gamla, har svårt att gå och sätter sig för att pausa på bänken här utanför, så kan en och annan tår leta sig fram i ögonvrån. Jag tror att jag ser min egen farmor, mormor, farfar och morfar i dessa lite äldre personer. Jag saknar dem och vill absolut inte att de ska vara ensamma...

Andra gånger sitter det förälskade par på bänken. Det kan också leda till tårar...Men då är det den svarta avundsjukan som väller fram. Jag kan ärligt säga att jag inte tänker: "Åh vad underbart med ett sådant lyckligt par! Den ungdomen den ungdomen..." Nej, tyvärr är jag bitter numera och tänker: "Sitt inte och hångla utanför mitt fönster!" Hrm... Tänker ni som jag på boken med en viss titel där ordet bitter ingår...? Jag vill inte vara så'n, men jag är det just nu....

Nu lär jag väl råka i klammeri med vissa för det jag skriver härnäst...
Just nu står det en tjej i gatlyktans sken. Hon kan väl vara sisådär tjugo år och är just i färd med att "kissa" sin hund. Men jag vet inte om man kan kalla det hund... Det är en sådan där yttepytteliten sak som man skulle trampa ihjäl om den hamnade under ens fot. Jag har inte riktigt förståelse för dessa "djur" och den uppståndelse och popularitet de nu innefattar. Jag tycker dem är räliga. I vintras såg jag några sådana små tingestar vänta på att få hoppa in i en bil och medan de stod där i snömodden och väntade så riste deras ben, ja hela deras kropp, värre än en jordbävning på högsta richterskalan!!! Örk! Nu går hon iväg med "jycken". Det är bara det att en sådan lite jycke går inte utan liksom hoppar fram...

Ja ja, smaken är som baken. Så tycker jag... För en stund sedan gick det en man med en irländsk varghund här förbi. Det är ju som ett helt föl för sjutton! Jag glömmer aldrig då jag för många år sedan skjutsade en elev hem. Den här eleven bodde så pass långt från skolan att vi inte kunde gå dit med alla barnen. Till de andra barnens hem hade vi gått för att fotgrafera deras hus. Nu skjutsade jag den här killen hem och så passade vi på att ta en bild av hans hus också. Då vi kom fram och gått ut ur bilen och tittar upp mot deras hus som ligger på en backe säger killen:
- Jag undrar om Egil är vaken.
Och i samma stund ser jag något stort grått växa upp på deras veranda. I nästa sekund kommer detta stora galopperande mot mig nerför backen.
- Ssssstannnnar han? är det enda jag kan få fram.
Egil stannade, vände bakänden mot mig och då han glatt välkomnade lill-husse hem så piskades mitt ansikte av hans glada svans. För han var just en Irländsk varghund och enligt lill-husse den största i sin syskonkull! Jo jag tackar jag! Jag kan gladeligen erkänna att jag var en styck rädd liten fröken i detta ögonblick. Jag kommer aldrig att glömma det!


MALTE - en HUND enligt mitt tycke och smak!

RSS 2.0